Nieuwe ictheek

08/09/14 | van Chris [mail] | Categoriën: 1. Lestips

Na 10 jaar ictheek vonden we het tijd om aan een grote schoonmaak te beginnen. We werken aan een volledig nieuwe ICTHEEK waarin we ook ‘Mediawijsheid’ en werken met ‘apps’ een plaatsje in de kijker bezorgen, zonder onze klassieke lestips uit het oog te verliezen!

Voor de ‘die hards’ blijft de oude site nog beschikbaar tot eind december 2014.

Klik op Garfield om nu al kennis te maken met onze nieuwe ICT.ICTHEEK.BE.

Permalink

Beeldbewerking

02/04/14 | van Chris [mail] | Categoriën: 1. Lestips

foto1

Is wat je op een foto ziet ook echt zo?
Wat kan je met fotobewerking doen?
Herken jij foto's die bewerkt zijn?

Kan jij zelf foto's bewerken?

Probeer het eens uit!

Hier vind je alvast enkele stappenplannen:

* 3de leerjaar: maak een wenskaart met fotor.com
* 4de leerjaar: foto bewerken met pizap.com
* 5de leerjaar: collage maken met fotor.com
* 6de leerjaar: je foto bewerken met fotor.com

Permalink

Beleef de lente 2014

11/03/14 | van Veerle [mail] | Categoriën: 1. Lestips

Een nieuwe lente met:

Onder 'voor de leerkracht' vind je nog een heleboel leuke lestips om rond te werken.

Veel kijkplezier!

Permalink

Mediawijsheid: Verhalen vertellen

18/02/14 | van Veerle [mail] | Categoriën: 1. Lestips

Stellen wordt voor elk kind een plezier met één van deze programma's!

- 1ste lj.: Brikki: Op deze website of met de app (ipad) kunnen de kinderen een kort verhaaltje maken van 1 pagina. De lln. kunnen hun verhaaltje opslaan als afbeelding. Download hier het stappenplan voor de leerkracht.

- 2de lj.: Picturebookmaker: Op deze website kunnen de kinderen een kort verhaaltje maken van 6 pagina's (+ cover en back) over de zoo. Het aantal achtergronden en illustraties is heel beperkt. Hierdoor verliezen de kinderen niet veel tijd met kiezen. Het leuke aan dit onlineprogramma is dat de verhaaltjes kunnen afgedrukt worden en de kinderen deze kunnen vouwen tot een echt boekje. Download hier het stappenplan.

- 3de lj.: Tell a story: Met deze online applicatie kunnen de kinderen een leuk verhaaltje uitwerken in het thema 'ruimte'. Wanneer het verhaaltje af is, kunnen de kinderen een link verzenden naar de leerkracht. Je kan de links eventueel kopiëren en op je klasblog plaatsen. Als je de verhaaltjes wil afdrukken, moet je dit pagina per pagina doen. Download hier het stappenplan.

- 4de lj.: My storymaker: Dit online programma bevat leuke animaties. Zo kan je je figuurtjes in interactie laten gaan met een ander gekozen figuurtje, je kan ze iets laten doen en je kan de emotie die het figuurtje moet uitstralen wijzigen. Wanneer het verhaaltje volledig af is, kunnen de lln. hun verhaaltje downloaden als pdf-bestand in hun eigen map. Bij het beëindigen van hun verhaal krijgen de lln. een magische code, waarmee ze op de website hun verhaal terug kunnen bekijken. Download hier het stappenplan.

- 5de lj.: Lego story visualizer: Met dit programma kunnen de kinderen een verhaal in stripvorm maken. Als de pc of laptop beschikt over een webcam, kunnen ze hiermee foto's nemen om rechtstreeks in het programma te gebruiken. Het programma werkt eenvoudig, maar deze gratis versie beschikt niet over de mogelijkheid om het verhaal op te slaan, te printen of te zien via een link. Dit wordt in het stappenplan opgelost door een schermafdruk te maken van het stripverhaal en deze te plakken in powerpoint. Je kan eventueel als alle verhalen klaar zijn, de dia's kopiëren en plakken in één powerpointbestand. Deze kan je dan opslaan als powerpoint-voorstelling (kan je enkel bekijken, niet bewerken) en plaatsen op je klasblog of de website van de school. Download hier het stappenplan.

- 6de lj.: Storyjumper: Dit is in deze lijst het enige programma waarin het mogelijk is om je verhaal online op te slaan en later af te werken. Je beschikt over een zeer uitgebreide galerij met achtergronden en objecten. Bovendien kan je je eigen foto's of afbeeldingen vanop jouw computer toevoegen. In het stappenplan wordt het verhaal opgeslagen op de computer met behulp van een pdfprinter, maar je kan het verhaal natuurlijk ook gewoon afdrukken op papier of via de knop 'share' de links verzamelen op je klasblog. Download hier het stappenplan. Hier vind je wat meer uitleg over hoe je een pdfprinter gebruikt. (in aanmaak)

Permalink

Gedichtendag 2014

23/01/14 | van Veerle [mail] | Categoriën: 1. Lestips

Het thema van deze gedichtendag is 'Verwondering'.

  • Maak je eigen versie van het gedicht 'Lepeltjessonnet' in Powerpoint. Download hier het werkblad en stappenplan.
    Als je beschikt over een microfoon, kan je eventueel op het einde van de les het gedicht nog laten inspreken. (Klik hiervoor in het lint op 'Invoegen' -> 'Audio' -> 'Audio opnemen'.)
  • In dit gedicht 'Versje dat niet af is' moeten de kinderen op zoek gaan naar het juiste rijmwoord/tegenstelling. Kopieer hier de snelkoppeling naar de oefening.
  • Werk het gedicht 'Regen regen' uit in Word. Download hier het werkblad.
Permalink

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 29 >>